Debat final: reinventant formats comunicatius en clau feminista
MARTA «Radio Primavera Sound és una ràdio online que neix a partir del Festival Primavera Sound. Quan m’hi vaig incorporar ens vam plantejar la independència de la ràdio respecte al festival i podem dir que ara mateix estem arribant a un públic ampli, amb un discurs dissident, obert, als marges, feminista…, fora del tòpic que es relaciona amb el Primavera Sound.
»Tirem endavant una seixantena de programes —que potser són molts—, ja que el projecte va començar amb molta ambició, que xoca amb la idea de les cures.
»La ràdio comença quan el festival presenta un cartell paritari, però ens vam trobar que això no es reproduïa a l’equip de la ràdio (només hi havia dues dones). Es compensa una mica quan entrem l’Andrea, la Blanca Martínez i jo, que continuem sent minoria a la plantilla, però que sí que tenim els càrrecs de responsabilitat, de visibilitat. A més, tirem endavant amb una organització horitzontal, que ens dona bons resultats. Ens sentim còmodes amb la feina que estem fent. Dones vinculades a la musica electrònica, programes liderats per dones…»
ANDREA «És tot digital, estem a spotify i a altres plataformes de podcast. Teníem el problema de comunicar la ràdio, com donar-la a conèixer. I vam fer una aposta molt forta a les xarxes socials. Ha estat difícil perquè començàvem de zero. Ja fem vídeos, stories, directes… És molt de material, amb poqueta gent, de moment.»
FLOR «Nosaltres som femiñetas, feminisme en vinyetes, periodisme il·lustrat. Portem un any a Barcelona, però també a Rosario (Argentina). Soc periodista, comunicadora social, i en un moment determinat, després de qüestionar-me els meus privilegis, em vaig plantejar com podia tirar endavant un projecte de transformació social, perquè penso que la comunicació, el periodisme, el llenguatge són elements de transformació social.
»L’objectiu és connectar gent, crear un mitjà alternatiu, col·lectiu i connectiu, per reunir diversitats. I com a pràctica política feminista, com a possibilitat interseccional, amb perspectiva de gènere. Hi ha il·lustradores dones, persones no binàries, trans… anem aprenent sobre la marxa.
»El problema que tenim ara és com sobreviure, com fer-ho per no seguir en la precarietat. Estem buscant les estratègies per anar traient números en paper, amb tot el material, que és molt, que tenim (130 col·laboracions). El darrer número el vam fer amb les dones de Can Brians…
»Parlem de construir narrativa, de treballar en col·lectiu.»
ROCÍO «Insurrectas és un col·lectiu audiovisual format per dones, trans…, nascut fa molt poc. Creem continguts audiovisuals (notícies, entrevistes…), amb perspectiva de gènere. Ens podeu trobar a l’Instagram, al Youtube. Enguany ens vam llançar a organitzar un esdeveniment, el vam difondre i va ser tot un èxit. Pel que fa al nostre públic, ens agradaria que fos ampli, arribar a les no convençudes. Ara mateix, tirem endavant amb la companyia de molts altres col·lectius.»
Flor Coll (femiñetas)
TW @feminetas1
IG @feminetas
IG @florcoll
femiñetas (amb f minúscula, com tots els noms propis que s'esmenten al diari per donar visibilitat a l'horitzontalitat i transparència en els feminismes, com deia l'activista i intel.lectual bell hooks) porta 6 números impresos a color, 130 col.laboracions i suma avui més de 50 il.lustradores, periodistes i dissenyadores, amb intenció de sumar més persones amb perspectiva de gènere de diferents ciutats del món.
Marta Salicrú i Andrea Gumes (Radio Primavera Sound)
------------------Radio Primavera Sound vol ser feminista, diversa, oberta, dissident. Vol obrir micròfons a noves veus, veus joves, als marges, informades, alhora que pretén recollir les sensibilitats musicals que caben al festival Primavera Sound, del qual no es conforma a ser la ràdio oficial. La 2019-2020 és la seva segona temporada.
Marta Salicrú és la directora de Radio Primavera Sound. Periodista musical de Barcelona amb 15 anys d’experiència –11 a Time Out Barcelona, la meitat com a cap de redacció–, col.labora a Rockdelux, explica cultura pop a l’ESCAC, i va escriure Putos himnes generacionals (Columna, 2015).
Andrea Gumes (1987) politòloga i periodista, copresentadora del podcast Ciberlocutorio i el programa diari "Tardeo de Radio Primavera Sound". Presentadora del programa "Tube d’Assaig" a Betevé. I aviat part de Ya no recuerdo que quería ser de mayor, una antologia de contes.
Rocio Minvielle (InsurRectas)
TW @insur_REC_tas
IG @insurrec.tas
Insurrectes és un grup interdisciplinari creat el juny del 2018 amb l'objectiu de crear un espai audiovisual on observar, criticar, analitzar i difondre l'actualitat a través d'un prisma feminista i anticapitalista. Vol visibilitzar la bretxa de gènere existent en els diferents àmbits: social, cultural, polític, històric, educatiu, etc., i conscienciar sobre la urgència d'introduir la perspectiva de gènere en el tractament de la informació.