Com entenem la comunicació en clau feminista? Definició col.lectiva

Modera: Mar Carrera (@carrera_mar) i Alba Gómez (L'Apòstrof)
_Crucrucru-23

MARTA «A l’hora de definir què és la comuniació en clau feminista ens trobem davant la impossibilitat de trobar una definició tancada, ja que la comunicació feminista és com el feminisme mateix, diversa i complexa. Acotar-la, doncs, a una definició, la reduiria massa.

»Podem partir de la base que el que fem és donar visibilitat a allò que està invisibilitzat, no pas a allò invisible. Cal fer evident aquesta invisibilitat, desactivar la naturalització dels fenomen que nega les dones com a subjectes, amb els seus sabers i experteses. Cal una palanca que trenqui la naturalització del discurs binari.»

LUCÍA «És impossible fer-ne una definició tancada. El feminisme és una pràctica —comunicar feminísticament—, encara té algunes característiques generals, com que no sigui còmplice de tortura, maltracte, discriminació… És una comunicació que treballa en contra de la pròpia zona de confort.»

_Crucrucru-18

FLOR «Fer comunicació feminista és una pràctica política que s’inscriu en l’art de la transformació. Per què? Perquè entenem el llenguatge com a part de la vida. Cal construir una narrativa pròpia, fent servir eines velles i noves, des de les diversitats sexuals, migrants, gent gran… En definitiva, es tracta de posar-se en les sabates de l’altra, d’allò invisibilitzat, i disputar-hi el sentit.»

CLARA-IRIS «És sumar des d’allò col·lectiu, tenir cura de la forma de produir. En definitiva, fer política.»

LAIA «Hauria de ser possible generar un altre espai en el qual també s’hi expressin contradiccions, en què trobar què és la comunicació.»

_Crucrucru-24

CARLA «Existeix la possibilitat d’una comunicació feminista, d’intentar crear un relat gràfic o crònica visual des d’una perspectiva feminista. En interessa comunicar com ens passen les coses, no què. Donar més valor a les anècdotes, al context, al conflicte… Assolir una gràfica particular, que no sigui una pictogramació universalitzadora. No cal registrar els espais de vulnerabilitzar, sinó el que revela l’espai, no només la persona. No cal comunicar-ho tot; cal esborrar i reconstruir.»

_Crucrucru-1

Carla Boserman

TW @cboserman
IG @cboserman

------------------

Carla Boserman és coordinadora del Departament d'Art de Bau Centre Universitari de Disseny de Barcelona, docent en assignatures de taller d'art contemporani per a dissenyadors i llicenciada en Belles Arts. Ha cursat el màster de Comunicació, cultura i ciutadania digitals a Medialab Prado (Madrid). Actualment està elaborant la tesi i investiga a través del dibuix sobre objectes epistèmics en art i disseny

Marta Selva

-

------------------

Marta Selva ha estat codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i de la cooperativa Drac Màgic. També ha estat professora de Teoria i anàlisi del film i la televisió a les universitats de Barcelona, Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya i Pompeu Fabra, i docent dels màsters de Documental creatiu, de la UAB, i el de Polítiques públiques de gènere, de l'Institut Internuniversitari de Dones i Gènere.

Lucía Egaña

TW @luciaegana
IG @luciaegana

------------------

Llicenciada en Arts visuals (PUC), màster en Documental creatiu (UAB) i doctora en Comunicació audiovisual. Treballa com a artista visual, escriptora, prototecnòloga, professora de pedagogies informals i investigadora. Ha realitzat el documental Mi sexualidad es una creación artística (2011). És organitzadora de la Muestra Marrana.

Clara-Iris Ramos

@clara_iris

------------------

Clara-Iris Ramos (València, 1983) és il.lustradora, grafista i professora. Col.labora habitualment il.lustrant per a mitjans com la Directa i escriu amb regularitat a la revista Visual.

Laia Arqueros

TW @laiaarqueros
IG @laiaarqueros

------------------

Laia Arqueros és una artista d'Almeria resident a Barcelona des de 2008. Aquí desenvolupa la seva activitat artística entre la il.lustració, el gravat, la ceràmica i projectes audiovisuals.

Flor Coll (femiñetas)

TW @feminetas1
IG @feminetas
IG @florcoll

------------------

femiñetas (amb f minúscula, com tots els noms propis que s'esmenten al diari per donar visibilitat a l'horitzontalitat i transparència en els feminismes, com deia l'activista i intel.lectual bell hooks) porta 6 números impresos a color, 130 col.laboracions i suma avui més de 50 il.lustradores, periodistes i dissenyadores, amb intenció de sumar més persones amb perspectiva de gènere de diferents ciutats del món.